duminică, 15 martie 2015

Atacul de la Berna - 14 februarie 1955


Eveniment mai puțin cunoscut... Berna, 1955: Legația R.P.R. - luată cu asalt.

Pe 14 februarie 1955, Legaţia României Populare de la Berna era ocupată de un grup de luptători anticomuniști, conduși de Oliviu Beldeanu: patru refugiaţi politici români i-au luat ostatici pe funcţionarii ambasadei, în totalitate securişti, ucigând, într-un schimb de focuri, pe unul dintre ei. Timp de 36 de ore ei au ocupat legaţia, ridicând documentele şi dovedind astfel că ambasadele R.P.R. erau, de fapt, cuiburi ale spionajului sovietic.

Actiunea lor era motivată de abuzurile și încălcările flagrante ale drepturilor omului, dintr-o Românie aflată în mâinile regimului represiv condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej. În conformitate cu afirmațiile organizatorilor, atacul avea ca scop să atragă atenția autorităților din Occident asupra abuzurilor, nedreptății și violării drepturilor omului - comise de autoritățile comuniste române, dar și asupra activităților de spionaj ale membrilor ambasadei române din Elveția.

Dumitru Ochiu, Ion Chirilă, Oliviu Beldeanu, Stan Codrescu și Teodor Ciochină aveau o lungă istorie de acțiuni îndreptate împotriva comuniștilor, atacul asupra legației de la Berna constituind apogeul acestora. În urma unui proces amplu, ei au fost achitaţi de autorităţile elveţiene.

Ulterior, Oliviu Beldeanu, şeful grupului, a fost răpit de agenţi ai Securităţii - în Germania şi dus în România, în portbagajul unei maşini. A fost torturat, condamnat şi executat.

Niciun comentariu: