marți, 11 noiembrie 2014

Mirare...

Două atacuri palestiniene sângeroase: unul în Cisiordania, lângă Ierusalim, altul chiar în Tel Aviv. Rezultatul: doi morți (un soldat și o fată de 25 de ani) și doi răniți - toți patru, israelieni, înjunghiați. Recent, alți israelieni au fost uciși sau răniți în atacuri ale unor șoferi palestinieni, care și-au îndreptat mașinile spre stații de autobuz aglomerate - la Ierusalim. Atacatorii au fost, în principal, indivizi eliberați din închisori - în cadrul procesului de negociere cu palestinienii.

Mirarea vine de aici: mă așteptam ca cei care au deplâns astă-vară victimele civile palestiniene ale bombardamentelor israeliene în fâșia Gaza să aibă ceva de spus și despre aceste victime nevinovate din partea israeliană. Dar... tăcere, nimeni nu s-a sesizat, nimeni nu pare interesat. Mă întreb - unde le este imparțialitatea - acestor (pseudo)analiști și critici de ocazie?

Contează că armata israeliană a încercat să evite pierderile în rândul civililor palestinieni - lucru imposibil, câtă vreme Hamas lansa rachetele dintre blocurile de locuințe din Gaza, folosindu-i, cu cinism, pe civili, drept scuturi umane și bucurându-se când putea arăta presei un număr cât mai mare de victime?

Contează că rachetele trase de Hamas erau lansate intenționat asupra zonelor populate din Israel - nu importă că nu și-au atins țintele - dar dacă nu exista sistemul antirachetă ”Iron Dome”? Contează că atacurile din ultimele zile au vizat mai ales civili israelieni? Putem face o judecată de valoare/intenție corectă, echilibrată sau doar unii au dreptul să-și transforme victimele în elemente de propagandă, iar ceilalți trebuie să moară în tăcere?

Niciun comentariu: