duminică, 2 noiembrie 2014

Du-te la pensie, Stelian Tănase

N-am avut niciodată o părere prea bună despre acest om; nu l-am considerat un opozant veritabil al regimului Iliescu; avea ceva care îmi displăcea profund și, ca atare, mi-a fost întotdeauna antipatic. Recunosc, însă, că nu aveam cunoștință despre eventuale lucruri care îi puteau fi imputate. Și mai recunosc faptul că emisiunea despre Bucureștii de altădată (de la TVR) merita urmărită, de cele mai multe ori.

S-a remarcat ca un critic al lui Traian Băsescu, s-a învârtit pe lângă liberali și, cu ajutor USL, a devenit șef la TVR. Astă-toamnă și-a dat arama pe față, arătându-se un partizan al actualului premier, în ciuda circului făcut în comisia din Parlament, unde s-a plâns de presiuni din partea ”politicului” asupra instituției pe care o conduce. Așa ar fi păstrat el în grilă emisiunile "Biziday", cu Moise Guran, "Vorbeşte liber", cu Sorin Avram, "Foc încrucişat", cu Alina Stancu şi Cornel Nistorescu, şi "Starea naţiei", cu Dragoş Pătraru. Cum se poate observa, este vorba de ”mari” opozanți și critici ai premierului Ponta: Moise Guran (fost la Antena 3) face o emisiune economică, neutră - a reușit să-l nemulțumească, totuși, pe Ponta, pentru că, așa cum se cunoaște, admiratorul lui Guevara nu suportă nici un fel de critică; Sorin Avram a avut ambiția să facă un interviu cu Traian Băsescu; el s-a ”revanșat”, însă, ulterior, lăsându-și locul de moderator (în emisiunea electorală de pe 19 octombrie - la TVR1) Monicăi Ghiurco (cea care a participat, în august, la un miting al Antenei 3, la Palatul Cotroceni, după condamnarea lui Dan Voiculescu) și lui Radu Rădulescu (cel care a avut sarcina ca, în ultimul minut al emisiunii, să-și dovedească obediența golănească, întrebând-o pe Elena Udrea dacă a fost iubita lui Traian Băsescu și nelăsându-i apoi timp să și răspundă); Alina Stancu l-a enervat pe Ponta, cu o critică în direct, prin 2011, iar Cornel Nistorescu, deși un fervent adversar al lui Traian Băsescu, nu acceptă totuși să i se dea dictări (și asta din mai multe motive) - are hachițele lui; Dragoș Pătraru (venit de la televiziunea lui Sebastian Ghiță) realizează o pseudoemisiune de pseudo-umor și nu-l poate evita complet pe comicul (involuntar) numărul 1 al națiunii (o emisiune pe care o consider, de altfel, total nepotrivită cu statutul televiziunii publice - așa cum statutul de prezentator/realizator de emisiuni la TVR mi se pare incompatibil cu un pictorial nud - fie acesta chiar unul reușit - în revista ”Tango”).

Sigur, ”maestrul” Tănase nu a reușit să ”salveze” și emisiunea lui Ion Cristoiu (cunoscut și acerb critic al lui Victor Ponta), care a zburat scurt din grila de toamnă; în schimb, amicii Dinescu și Cioroianu se lăfăie copios pe ecrane...

Sâmbătă, însă, dl. Tănase m-a scos de tot din sărite. Mai întâi s-a produs în noua emisiune ”Istorii încâlcite”, de pe TVR2, în care, intervievat fiind, domnia sa ne-a explicat - că tov.  Elena Ceaușescu ”avea o experiență sexuală mai mare” decât Tovarășul (Nicolae, evident), care, la rândul lui, mergea la reuniuni unde oamenii se ocupau de ”gagicăreală”. Mie, singurele lucruri încâlcite mi se par situațiile de la CNA și TVR, precum și conjuncturile nefericite care permit tuturor frustraților și obsedaților să ajungă în funcții de răspundere și prestigiu.

Trecând peste episod, am fost curios să văd momentul de revenire al TVR la Chișinău (TVR Moldova, 19.00 - la București), după anii de tăcere cauzați de interzicerea (de către Voronin a) transmiterii postului public de televiziune al României, la est de Prut. În jumătatea de oră alocată, 4-5 minute au fost dedicate sărbătoririi Halloweenului la București. Nu numai că, prin acest fapt, s-a ignorat că populația R. Moldova (mai ales în zonele rurale - care ar trebui vizate în mod special, pentru a contrabalansa propaganda rusă) este sensibil mai conservatoare decât cea din România și că, deci, subiectul în sine este delicat, dar cei care au realizat materialul (fiind pesemne tâmpiți de la natură) au reușit să intervievezee cei mai scabroși indivizi și să înregistreze cele mai dezgustătoare imagini posibile - de parcă scopul jurnalului pentru moldoveni ar fi tocmai acela de a-i îndepărta pe aceștia de România.

În plus, ca să-și dovedească ”imparțialiatatea” dinainte clamată, încă de la prima emisiune, Jurnalul pentru R. Moldova a dat de pământ cu prietenul președintelui Băsescu, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă (cu ajutorul unui așa-zis ”expert în transporturi” - ce-o mai fi și aia - care a bălmăjit ceva neinteligibil cu privire la transportul public), luându-i în schimb un interviu consistent premierului moldovean Iurie Leancă, om de mare caracter (afirmat încă de când lucra în ambasada URSS de la București, în 1989), prieten al lui Victor Ponta (cine se aseamănă, se adună: adică unul nu a fost ofițer KGB, iar celălalt nu a fost ofițer SIE). Cu alte cuvinte, încă de la prima emisiune, exportăm la Chișinău și prostul gust și lupta politică mizerabilă de la București; bună reclamă, nu am ce zice. Evident că Stelică este vinovat - căci nu poate nici măcar să spună că nu a știut conținutul: cum (având în vedere că nu au fost transmisiuni directe), nu te uiți înainte, în amănunt, nici măcar la primul jurnal? În locul lui, având în vedere importanța/miza evenimentului, aș fi urmărit în detaliu problema, cel puțin o lună de zile...

În fine, cireașa de pe tort - ca să mi se confirme din nou că la TVR trebuie făcută o curățenie generală și o restructurare masivă - la ”Reportajele Jurnalului”, pe la 20.30, stimații realizatori au binevoit să ne prezinte o hartă a Georgiei, în care Abhazia era trecută în sud-vestul țării, pe locul ocupat, în realitate, de Republica autonomă Adjaria. Că, pentru ei, este totuna...

Așa șef, așa angajați; așa consideră ei că trebuie să arate Televiziunea de stat - fața cu care România iese în lume. O rușine!

Niciun comentariu: