luni, 27 octombrie 2014

Nesimțire multă, minte mai puțină

Se fac văzute în campania electorală, mai abitir ca altădată. 

Mai întâi la ”Dreapta”: Mirobolantul candidat ecologist (fost PDL) William Brânză promite pensionarea femeilor la 55 de ani. Probabil așa a văzut el că se întâmplă ”pe afară” - în calitate de parlamentar de diaspora. Acest caracter deosebit (de traseist) și-a început cariera politică în PRM - unde se pare că a învățat demagogia cea mai deșănțată, de la tribunul de serviciu al neamului.

Să-i recunoaștem totuși meritul de a elucubra din afara PDL. Asta, pentru că Emil Boc (pe care îl respect pentru activitatea sa de premier, chiar dacă mi-a tăiat banii) îi face campanie electorală Elenei Udrea - din interiorul PDL. Eu, unul nu am auzit ca el să fi ieșit din partid - deși putea beneficia de ordonanța traseiștilor, dată de Ponta; cu trista obediență cunoscută, se face de râs în mod penibil. Ca politician bate spre zero (fiind, altfel, un administrator cinstit și organizat, cu cap de ardelean așezat).

Ne întoarcem acum spre ”Stânga”. Mai bine zis, spre stângul domnului Ponta, izbit puternic în dreptul personal (nu Dreptul în care a produs celebrul plagiat...), taman la Carei, când a emis ideea ilustră - ”Ferdinand, primul rege al României...”. Nu pot să bag mâna în foc, dar cred că și-a înghițit cu greu cuvintele următoare: ”iar eu voi fi al doilea...”.

În fine, cert este că a scos porumbelul, deși, mai corect ar fi să spun că a a dat vulpea pe gură - și mă refer aici, evident, la vulpea subordonatului său, ministrul Pricopie, cea care i-ar fi crescut/alăptat pe Romulus și Remus prin crângurile Italiei centrale (Doamne că vitregit minister al Educației mai avem - cu miniștri plagiatori - vreo doi și, mai înainte, cu unul care vedea prea multe stele, galbene - pe steagul UE; o să ajung să-i regret pe Katy nebacalaureata și pe ministrul calorifer - alternativ de la Cluj). 

Acum, poate nu ar trebui să căutăm resorturi psihologice ascunse în cuvintele premierului. Scăparea s-ar putea datora, totuși, următoarelor cauze:
1.  Domnul Ponta a plagiat incorect
2. Domnul Ponta fusese cinstit de alegători cu palincă, după ce tocmai le spusese că le va reduce acciza la prețioasa licoare
3. Domnul Ponta s-a enervat că Băsescu a venit inopinat la ceremonia militară de la Carei ”furându-i” astfel onorul militar; imaginându-și cum s-ar putea răzbuna, premierul și-a amintit că regele ar putea fi deasupra președintelui și poate că s-a visat cu hlamida pe umeri, primind onorul militar și copilotând un cal alb, de a cărui coadă se afla legat (în primul rând la gură) insolentul marinar greu de pensionat.

4. Călcând pe terenul speculațiilor, ne putem gândi și că eminentul procuror a greșit ordinea regilor României, fiind sub influența momentului solemn, care marca 70 de ani de la eliberarea deplină a Transilvaniei de Nord - 25 octombrie 1944. Ne putem, totuși, închipui cu greu, că premierul știa că data nu coincide deloc întâmplător cu ziua de naștere a Regelui Mihai - Armata dorind în mod special să-i facă, astfel, un cadou Maiestății Sale.

Cu siguranță, însă, dl. Cioroianu, distinsul decan al Facultății de Istorie din București cunoaște în amănunt problema. De altfel, domnia sa este demult preocupat de chestiunea regalității - pe aceste plaiuri mioritice și nu putem uita, în context, că și-a deschis fulminanta carieră, cu un manual alternativ, în care le povestea elevilor și despre ”buzele groase” ale regelui Decebal. El colaborează de altfel foarte de bine cu prietenul Stelian Tănase și realizează o emisiune, nu total nereușită, la TVR - ”5 minute de istorie”.  Mai nou, însă, a împins în zona de slabă audiență emisiunea ”Ora Regelui”, pe al cărei spațiu orar prezintă acum el, propria producție - ”Ciocnirea civilizațiilor”; astfel, putem să ne convingem de extrema sa competență în ceea ce privește problematica politică, religioasă și culturală a Orientului mijlociu și apropiat. În cele 3 emisiuni deja difuzate, am putut reauzi o serie de păreri ale domniei sale - interviuri pe problematica amintită, exprimate în ultimii câțiva ani, deci, de mare interes și actualitate - având în vedere ritmul accelerat al evoluțiilor politice în spațiul cultural și geografic de care vorbeam. Recunosc faptul că o curiozitate bolnăvicioasă mă face să mă întreb câți bani primește dl decan din fondurile Televiziunii publice (adică din banii contribuabililor) pentru extrem de pertinentele și actualele sale păreri, nu de alta, dar după ce am aflat că un alt prieten al domnului Tănase, poetul Mircea Dinescu, ia ”numai” 150.000 de euro pentru 3 luni de difuzare a unei emisiuni în care el și invitații săi se ghiftuiesc alături de lăutari, în restaurantul propriu, îmi vine să suflu nu doar în iaurt, ci și în Lacrimi(le) de la Sfinți...

Niciun comentariu: