miercuri, 29 octombrie 2014

Negru pentru cine?

Academia Pontificală de Științe - Papa face declarații:


De fapt, titlul este parțial adevărat - se poate lesne vedea, când citim declarația din articol - este vorba de niște ”nuanțe”.

"Atunci cand citim despre creatie in Geneza, riscam sa ne imaginam ca Dumnezeu este un magician cu o bagheta magica, cu care poate face orice. Dar nu e asa'', a explicat Papa Francisc.

''El a creat oamenii si i-a lasat sa evolueze conform legilor interne pe care le-a dat fiecaruia, pentru ca acestia sa atinga implinirea. Big Bangul, despre care azi credem ca este originea lumii, nu contrazice interventia divinului creator ci, mai degraba, o cere. Evolutia naturii nu este in contradictie cu notiunea de creatie, pentru ca evolutia presupune crearea unor fiinte care evolueaza'', a mai spus Papa.

Bun - un papă deschis... Poate puțin prea deschis, căci, să ne amintim:

 
”Într-un document intermediar al Sinodului care se desfășoară în această perioadă la Vatican (unii l-au numit Conciliul III), Biserica Catolică pledează pentru o atitudine foarte deschisă față de homosexuali.

Papa Francisc este pe punctul de a imprima Bisericii Catolice o turnură capitală: pentru prima oară în istoria sa, aceasta se pregătește să dea undă verde divorțaților recăsătoriți să se împărtășească și, mai ales, manifestă o atitudine foarte deschisă către persoanele homosexuale.

Deși nu sunt încă oficiale, aceste decizii se află în documentul intermediar care rezumă dezbaterile de până acum ale Sinodului asupra Familiei ce se desfășoară la Vatican și fixează negru pe alb aceste obiective pe care Papa și le dorește foarte mult.”

Poate că, într-adevăr, se pregătește un Conciliu Vatican III. În definitiv, cine este acest Papă? Este el ultimul - dacă nu este totuși negru?


Sau este un papă pentru secolul XXI, al unui catolicism reformat?

Are el misiunea de a continua munca Conciliului Vatican II, convocat de Ioan XXIII și continuat de Paul al VI-lea? (nu dezvolt, cine cunoaște, știe ce vreau să spun...) Remarc, în context, că Paul al VI-lea a fost beatificat pe 19 octombrie 2014, iar Ioan XXIII a fost canonizat (împreună cu Ioan Paul al II-lea) pe 27 aprilie 2014; însă ceremonia liturgică a canonizării nu s-a ținut pe 3 iunie (comemorarea morții - așa cum se procedează de obicei), ci pe 11 octombrie - data deschiderii Conciliului Vatican II.

Pius al XII-lea și Ioan Paul I (cel care a murit, destul de suspect, după doar 33 de zile de pontificat) nu s-au bucurat (până acum) de același ”tratament”...

Lucrurile sunt în desfășurare. Conciliul nu s-a încheiat, iar iar victoria cardinalilor conservatori este doar una temporară. Direcția dată de Suveranul pontif este una extrem de clară și schimbarea este tot mai aproape.

Poate că Francisc nu va fi totuși ultimul papă. Va fi el însă, unul ”negru” pentru catolicism?

Niciun comentariu: