sâmbătă, 31 mai 2014

Crinul s-a ofilit

După demisia din fruntea PNL, Crin Antonescu și-a anunțat acum retragerea și din cursa prezidențială, renunțând și la interimatul la președinția partidului. El a dat vina pe scorurile proaste pe care le-a înregistrat în sondaje în ultima vreme. Un om politic de valoare poate schimba sondajele, ”dar eu nu mai am timp” - a spus Crin Antonescu. Astfel, liderul liberal confirmă ceea ce a declarat foarte recent Traian Băsescu într-un interviu pentru media bulgară - Băsescu spunea că nu crede că Antonescu va mai candida la prezidențiale.

Eu cred că, de fapt, problema lui Crin nu survine din sondaje. Mâzgâlit de sus și până jos de atitudinea și acțiunile sale din vara 2012, el s-a compromis iremediabil în cercurile politice euroatlantice - așa cum președintele Băsescu a afirmat de nenumărate ori în ultimii doi ani. Când Joe Biden, la București, i-a spus lui Traian Băsescu: ”vă voi regreta, domnule președinte”, a fost clar ce fel de succesor al marinarului doresc SUA la Cotroceni. Crin Antonescu s-a dus la Washington să afle dacă se încadrează în tipar. Cu siguranță, a aflat că nu și astfel se explică retragerea sa - nu este vorba în primul rând nici de sondaje, nici de rezultatele din alegerile europarlamentare.

Cariera politică a lui Crin Antonescu pare să se fi încheiat. Pentru moment, lucrul sigur este că, în cel mai bun caz, îl așteaptă o lungă penitență politică. Dacă retragerea sa - s-a făcut, așa cum singur a declarat - ”în beneficiul unității Dreptei”, rămâne să vedem cine va fi adevăratul beneficiar, sprijinit de Casa Albă. Poate fostul șef SIE, tot mai vocalul MRU? Sau chiar ”stângistul” SRI-ist, George Cristian Maior?

Niciun comentariu: