vineri, 7 martie 2014

Cazul Ucraina - presă ”imparțială”

Remarc cu tristețe amploarea manipulării și a minciunii, revărsată de media, în cazul Ucrainei. Nu intru acum în detalii, dar observ că presa din statele democratice refuză, pur și simplu, să preia știrile care ar pune Rusia într-o imagine mai bună. De ieri, ”Russia Today”, a pus la dispoziția media înregistrarea discuției dintre șefa diplomației europene, Catherine Ashton și ministrul estonian de externe, în care acesta din urmă arată că:

1. La Kiev, ”în Euro - Maidan”,  aceiași lunetiști au tras atât în demonstranți, cât și în forțele de ordine.
2. Nu Ianukovici, ci membri ai noii conduceri (fosta opoziție) se află în spatele acestor crime.
3. Noua putere instalată la Kiev refuză să ancheteze aceste acuzații.

Nimeni din media vestică, zisă democratică și imparțială nu a reluat/dezbătut știrea aceasta. Tăcerea se menține, deși cazul a fost prezentat astăzi la ONU, de ambasadorul Rusiei.

Prin contrast, la ”Russia Today”, o prezentatoare (ai cărei bunici au fugit din Ungaria, în 1956, de trupele sovietice) a demisionat în direct, ca protest față de pătrunderea trupelor ruse în Crimeea, iar realizatoarea emisiunii ”Breaking the Set” a protestat în timpul emisiunii, față de agresiune. Ea a fost invitată de ruși, în Crimeea, pentru a se lămuri la fața locului, dar a refuzat să meargă. Cu toate acestea, ea nu a fost sancționată în nici un fel, lucru recunoscut chiar de realizatoare. Ea a spus apoi că, spre diferență, colege de breaslă au fost concediate de CNN și de FOX NEWS pentru că au criticat intervențiile SUA în Afganistan și Irak.
De asemenea, Larry King, realizator la ”RT”, își face în mod onest meseria, găzduind vectori de opinie din SUA, care au criticat dur intervenția rusă în Crimeea.

Unde este adevărata presă democratică? Sigur, să ne lămurim: nu îmi fac vreo iluzie în legătură cu Rusia și cu democrația de acolo. Vreau doar să arăt că nici partea opusă nu este mai brează, ba, poate, dimpotrivă.

Cum să mă mai mir că, în presa din România, se petrec lucrurile așișderea (știrile B1TV nu sunt preluate la Antene și invers), dacă se întâmplă și la case mai mari?

Niciun comentariu: