luni, 23 septembrie 2013

România s-a trezit

România demonstrează, în sfârşit, că are cel puţin nişte rudimente de societate civilă. Asta ne arată protestele ultimelor săptămâni, atât cele legate de Roşia Montană, cât şi cele legate de maidanezi (pro sau contra, în ambele cazuri). De data asta pare să nu fie doar un foc de paie. Aşa cred şi pot spune că teama aceasta m-a făcut să nu spun nimic până acum. Dar trei săptămâni de proteste arată că nu este vorba de un moft intelectual de weekend. 

Sigur, am înţeles că unii lideri ai protestatarilor anti RMGC sunt plătiţi de Soros, de ruşi şi de unguri - separat, sau cu toţii împreună. O fi ceva adevărat? Ştiţi ce? Chiar dacă o fi, mie puţin îmi pasă, cât timp scopul este oprirea acestui proiect minier ticălos, care nu reprezintă altceva decât chintesenţa trădării de ţară la care se dedă clasa politică românească şi pentru că a pune stavilă acestei nenorociri este în interesul statului român.

Nu are rost nici să discutăm motivele pentru care acest proiect nu trebuie să pornească - sunt evidente: este vorba despre un jaf neruşinat, despre distrugerea mediului pe o mare suprafaţă şi pentru timp îndelungat şi de desfiinţarea a peste 1000 de locuri de muncă create pentru termen lung (3 fabrici de mobilă, turism - pensiuni, mică producţie agro-zootehnică, angajaţii obiectivelor turistice), pentru a crea un număr similar, practic, de locuri de muncă, dar pe termen mult mai scurt.

După vara turco-bulgară, pare să vină toamna românească, una paşnică - cel puţin până acum. Jandarmii au fost la fel de inofensivi ca demonstranţii, iar RMGC, în ciuda publicităţii deşănţate, nu are susţinători în marile oraşe, ci doar local, în zona Apusenilor, însă mai puţini decât sunt contestatarii proiectului. Mai tensionată pare să fie situaţia între adepţii şi opozanţii eutanasierii maidanezilor, dar sper că şi acolo, bunul simţ va prevala asupra isteriei.

România s-a trezit şi guvernanţilor le cam tremură chiloţeii - ştiu că de data asta nu este de glumit. Aşa că, sigur, vor face pasul înapoi. Dar, în condiţiile în care întreaga clasă politică este compromisă şi în condiţiile în care, strada, pe bună dreptate, refuză să se lase captată politic, ei, sfătuiţi de stăpânii lor externi, vor şti, probabil, să treneze lucrurile, să lase să vină iarna şi, într-un moment prielnic (de exemplu, ca în cazul "Petrom", între Crăciun şi Anul Nou), când atenţia oamenilor va fi la altceva, pe tăcute, ca nişte furi, la ceas de seară, să treacă o lege trădătoare, care să permită distrugerea Roşiei Montane. Şi nu este în cauză doar această exploatare: aşa cum accentuează Radu Moraru şi cum a atras atenţia şi preşedintele Băsescu, legea este cu adevărat criminală, căci permite unei companii private să exproprieze în România! Dacă se va întâmpla aşa ceva şi a doua zi după ce se află, Parlamentul nu este luat cu asalt şi aleşii trădători nu sunt trimişi la scufundări în Dâmboviţa, înseamnă că ne merităm soarta.

Tot la activităţi acvatice pe timp de iarnă ar trebui trimisă şi presa vândută RMGC; doar "Naşul TV" şi Irealitatea - parţial, au reflectat evenimentele corect.

România s-a trezit. Desigur, vorbesc de acea Românie subţire şi "subţire" care se putea trezi, singura care avea capacitatea intelectuală, culturală şi morală să o facă. Depinde însă de noi toţi ca poveştile de adormit copii şi somniferele mediatice ale guvernului să nu aibă efectul scontat de acesta. Cât despre RMGC, unii nu învaţă niciodată - au demarat o nouă campanie publicitară, deşi precedenta campanie a reprezentat tocmai unul dintre factorii care au stârnit enervarea populaţiei. Băieţii ăştia nu au înţeles un lucru - românul este răbdător, acceptă multe şi are multe păcate; un singur lucru nu suportă însă: să fie luat de prost.

Niciun comentariu: