vineri, 26 iulie 2013

Care presă?

"Presa - a 4-a putere în stat" - o expresie care pare să nu mai acopere nimic, demult. Mai degrabă minciună, manipulare, incultură şi lipsă de profesionalism. Poate credeţi că am în vedere recentul scandal de la trustul Intact. Nici vorbă; nu mai am demult nici o aşteptare de la Haznaua 3.  Ceea ce se întâmplă acolo, zilnic, se poate numi oricum, numai jurnalism nu.

Am în vedere cu totul altceva - accidentul de tren din Spania. A fost găsit imediat vinovatul - conductorul locomotivei, care nu a respectat limita de viteză pe acel traseu. Ceea ce "uită" să amintească presa - şi nu mă refer la cea din România, că asta aproape că se află în pragul aneantizării, ci la presa centrală din Spania - este că acel adevărat acar Păun are solide circumstanţe atenuante. Nu s-a spus că, de câţiva ani, traseul respectiv este "operat" (ce expresie tâmpită..) de un privat. Patronii exercită o presiune constantă asupra angajaţilor: orice întârziere este sancţionată cu tăieri din salariu sau cu concediere. Astea nu sunt o glumă într-o ţară cu un şomaj dezarmant de mare. Iar omul era în întârziere cu 5 minute faţă de grafic... El va înfunda puşcăria, în timp ce autorii moral nu vor păţi nimic.

Un caz similar s-a întâmplat pe aeroportul din Madrid, pe la începutul crizei: din cauza oboselii acumulate (pentru că piloţii erau obligaţi să muncească mai multe ore decât de obicei, pentru a reduce pierderile companiei aeriene de stat a Spaniei) un pilot a provocat un accident soldat cu victime.

Niciun comentariu: