miercuri, 6 martie 2013

Radio Cha(Dej)

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez (om politic, dar şi de... radio!) a murit. Vicepreşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, acuză SUA de declanşarea cancerului lui Chavez. Şi la noi, în România, legenda vorbeşte de iradierea lui Dej şi de celebrul stilou - detector de radiaţii al lui Ceauşescu, zvonuri amplificate de cancerul galopant la generalului Ştefan Guşă, după decembrie 1989. Nu că ar fi scoasă din discuţie posibilitatea. În Havana se pare că există un muzeu care ilustrează tentativele (mai ales americane - eşuate) de asasinat la adresa lui Fidel Castro.

În sfârşit, SUA au obţinut breşa (nu spun că neaparat au provocat-o) în America Latină, pentru că pierduseră teren, cumplit, în ultimii ani. Lăsând Cuba la o parte, "bolivarismul" lui Chavez s-a răspândit în state ale Americii Centrale, în Bolivia, Peru şi a lăsat ceva influenţe şi în Argentina şi Brazilia. Ca să nu mai vorbim de Ecuador. Era chiar ruşinos, să pui la cale o "primăvară arabă" şi să nu poţi face curăţenie pe continentul propriu, adică să nu atingi nici pe departe nivelul Monroe, al anului 1823.

Şi alţii fac acuzaţii: Borisov, în Bulgaria şi Filat, la Chişinău acuză amestecul Rusiei în căderea guvernelor lor (în Republica Moldova - ieri). Noi, românii, nu putem fi surprinşi: ne amintim cum a apărut, ca din neant, "Vocea Rusiei", în raza interesului nostru mediatic, imediat ce s-a vorbit de scutul de la Deveselu. Ne amintim şi de propaganda, aceluiaşi oficios, pentru USL, în timpul crizei de astă-vară. A muncit destul de mult Barosso, să-i scoată din cap lui Ponta prostiile estice (şi SUA să-l scoată pe propusul Iulian Iancu din guvern), dar se pare că a reuşit: se vede din schimbarea de atitudine a micului Titulescu (poreclă potrivită, căci şi "genialul" diplomat nu ştia cum să bage mai repede URSS în Liga Naţiunilor şi să transporte trupele sovietice mai cu sârg pe căile ferate regale române spre Cehoslovacia) faţă de Bruxelles, dar şi din faptul că foştii susţinători de la "Vocea Rusiei" au început să îl critice...

Revenind la SUA, să amintim o butadă care circulă în America Latină:
"De ce este guvernul SUA atât de stabil, în comparaţie cu guvernele Americii Latine?
Pentru că în Washington nu există o ambasadă a SUA...".

Motiv pentru care Venezuela, Bolivia şi Ecuador nici nu au ambasadă a SUA...

Niciun comentariu: