vineri, 14 septembrie 2012

Cine seamănă vânt...

Nu cred că SUA ar trebui să fie mirate de uciderea ambasadorului lor de la Benghazi, cel care a sprijinit din plin "primăvara arabă" în Libia. Când i-au susţinut pe rebeli, americanii ştiau pe cine susţin, erau în cunoştinţă de cauză, cum în cunoştinţă de cauză erau atunci când l-au susţinut pe Osama bin Laden împotriva sovieticilor, în Afganistan, pe Saddam, împotriva Iranului sau pe Noriega în Panama (evident că nu în Nicaragua - a fost din cauza grabei şi a N-ului:-) ). Având în vedere soarta personajelor menţionate, ce credeţi că se va întâmpla în viitor cu aceşti foşti "rebeli", de factură islamist-radicală?

Autorul filmuleţului incriminat pare să fie la origine evreu sau egiptean, copt. Fiecare are dreptul să se exprime, dar, cu astfel de reacţii provocate, poate că "Youtube" ar trebui să elimine filmul, nu doar să-i restricţioneze accesul în Libia şi Egipt.

Să nu ne închipuim că SUA nu erau conştiente că, ajutând la aprinderea "primăverii arabe", vor permite islamiştilor să pună mâna pe putere în toate aceste state (Tunisia, Egipt, Libia, Yemen şi urmează Siria). Ştiau foarte bine, pentru că era inevitabil. Şi erau şi pregătite pentru asta.

De ce au făcut-o? Pentru că voiau să controleze acest proces de schimbare, altfel, inevitabil. Să facem o paralelă: haideţi să ne închipuim că o echipă de căutători de aur vrea să pătrundă în interiorul unui vulcan activ. Capacul vulcanului rezistă cu greu (bătrânii lideri socialişti - Mubarak, Gaddafi, Saleh, Ben Ali, care, biologic, se apropiau de finalul "mandatului" lor), iar în interior presiunea creşte (zecile de milioane de tineri musulmani, insensibili la un socialism vetust, cel al părinţilor lor, dar atraşi de religie - majoritatea puţin educată, chiar de fundamentalism, sau de valorile occidentale - o minoritate educată). Erupţia se putea produce oricând şi putea continua la nesfârşit, revărsându-se, Dumnezeu ştie unde.

Dar echipa doreşte să posede corpul răcit al vulcanului, nu lava fierbinte. Atunci? Păi, atunci faci tu capacul să crape ("primăvara arabă") şi direcţionezi curgerea lavei, chiar împotriva sieşi, daca se poate (vezi încurajarea tensiunilor dintre sunniţi şi şiiţi). După ce lava se revarsă, ordonat şi erupţia se autoconsumă, intri, răceşti pereţii şi te apuci de treabă...

Iar asta înseamnă că SUA au deja, demult, şi un plan de a scăpa de aceste noi regimuri islamiste, la a căror concepere au contribuit. Cum? Prin lupte interne şi poate chiar prin război direct.


Niciun comentariu: