vineri, 6 aprilie 2012

ATENŢIE!

Oculta se grăbeşte rău de tot. Soarta subsolului românesc pare pecetluită. Faza este finală, cu MRU la cârmă. Nu mai au timp şi nici disponibilitate să aştepte sau să disimuleze. MRU trebuie să-şi îndeplinească sarcina trasată. Ieri, Fundaţia "Gojdu", azi resursele. Determinarea se poate observa şi din discursul dur al premierului Ungureanu la adresa lui Ponta - într-o emisiune, nu întâmplător, la Hurezeanu. De altfel, reacţia lui Victoraş a fost, cum era de aşteptat, cam molatecă şi asta pentru că, probabil, tonul premierului şi gazda emisiunii au transmis clar că ăsta este ordinul de afară, de "sus" (sau de Jos?). Ştie şi Ponta, de aceea se opune doar de formă.

Ieri s-a produs demisia incomodului ministru al Mediului, Laszlo Borbely, după discuţii repetate cu şeful guvernului şi cu Băsescu. Ofensiva a început însă de marţi, cu primul ministru invitat de Hurezeanu la Irealitatea. Premierul a apărat atunci privatizarea "Cuprumin", motivând că ar fi existat două astfel de încercări şi în 2008, în timpul guvernării liberale, sub Vozganian (care însă a negat imediat aceste informaţii, spunând că această companie nu ţinea de Ministerul Economiei, pe care el îl conducea în 2008), ambele, nereuşite, deşi preţul propus pentru privatizare ar fi fost sensibil mai mic decât cel obţinut astăzi. Şeful Executivului s-a pronunţat apoi vehement împotriva mentalităţii păstrate din anii '90 - zice el - de: "nu ne vindem ţara!".

Miercuri, DNA a cerut Parlamentului ridicarea imunităţii ministrului Mediului - o reluare a scandalului de vara trecută. Demisia de joi a venit firesc, căci Băsescu a declarat încă din iunie 2009 că va suspenda orice ministru cercetat penal. Borbely (sprijinit de UDMR) şi-a reafirmat nevinovăţia, dar nu a acuzat o motivaţie politică. A făcut-o (dar timid, parcă cu frică şi fără revoltă) Ponta: "Intuiesc că este vorba despre o răfuială internă, probabil i s-a arătat pisica sau probabil că este vinovat că nu a eliberat o autorizaţie de mediu. Ştiţi care. (cea pe care o vrea domnul Băsescu) Cea cu aurul, nu?"

"Ministrul Mediului Laszlo Borbely a declarat recent, că proiectul Roşia Montană pare a fi o poveste fără sfârşit.

"E un basm în limba maghiară - Povestea cocoşului roşu, care nu se termină niciodată, tot reîncepe. Cred că şi cu Roşia Montană e la fel. După părerea mea, evident, va trebui luată o decizie. Dacă dai o licenţă în 2000, e o slăbiciune din partea Guvernului şi a autorităţilor să tărăgăneze 12 ani ", a spus ministrul."


Opoziţia ministrului faţă de cianură şi faţă de exploatarea de la Roşia Montana datază de mult. Probabil însă că au pus capac şi ultimele sale declaraţii legate de exploatarea gazului de şist. Deşi a semnat acordul pentru explorare, el a spus că nu va acorda autorizaţia de mediu pentru exploatare, dacă se va demonstra că există pericole.

Acuma, noi putem presupune de ce Borbely şi tot UDMR-ul devin ecologişti înfocaţi când este vorba de exploatarea aurului din Apuseni, deşi au tăcut mâlc când "Chereştoi" chelea munţii Harghitei: probabil speră că odată şi odată regiunea aceea, laolaltă cu toată Transilvania, va fi dirijată, oficial, din vest şi atunci nu ar mai fi o problemă cu avizul de mediu. Dar asta este o altă discuţie.

Oricum, astăzi se perfectează tratatul cu canadienii pentru "CUPRUMIN", cu premierul - interimar (cum altfel?!) la Mediu.

3 comentarii:

Răzvan Codrescu spunea...

Buna dimineata, domnule Albisteanu! Va rog sa-mi spuneti daca as putea prelua acest text al dvs. si pe blogul meu.

Mihail Albisteanu spunea...

Cu siguranţă, domnule Răzvan Codrescu. Sunt onorat.

Răzvan Codrescu spunea...

Mulţumesc şi spor în toate!