duminică, 1 ianuarie 2012

2012

1 ianuarie - la început de an

La mulţi ani!

Danemarca preia preşedinţia semestrială a UE, iar Irlanda pe cea anuală a OSCE.

Intră în vigoare noua Constituţie în Ungaria, care se alătură legilor privind presa şi Banca Centrală. Oare cât timp va rezista Viktor Orban? În alte condiţii, de stabilitate europeană şi mondială, Jörg Haider nu a rezistat, în 2000, nici măcar un an. Acum însă, cu criza, poate că guvernul ungar va sta mai mult.

Aşchia nu sare departe de trunchiul parental socialist. Obama, cel care a promis în campania electorală din 2008 că închide închisoarea de la Guantanamo într-un an, a binevoit acum să promulge legea conform căreia oricine poate fi reţinut fără mandat, pe termen nedeterminat, sub acuzaţia de terorism. Adică, s-a terminat de tot cu simulacrul penibil al "marii democraţii americane".
De altfel, dacă în timpul lui Bush jr. suspecţii de terorism erau răpiţi şi duşi la Guantanamo (unii răutăcioşi, ca Vadim şi cei de la "Human Rights Watch" zic de niscai escale prin România şi Polonia), acum sunt pur şi simplu eliminaţi (probabil de aceea se gândea Obama că nu mai are nevoie de contestata închisoare), aşa cum arată cazul lui Osama, ucis în Pakistan (probabil însă cu mult timp înainte de anunţul oficial) şi cel al clericului musulman Anwar al-Awlaki (nota bene - cetăţean american!) ucis de o dronă a SUA în Yemen, ambii în 2011.

Tot de la început de an, Obama a semnat pentru înăsprirea sancţiunilor contra Iranului, la distanţă de zile de când Teheranul a ameninţat (pornind în acelaşi timp manevre navale în strâmtoarea Ormuz, ce se încheie pe 2 ianuarie) că va bloca traficul produselor petoliere prin strâmtoare, dacă SUA impun noi sancţiuni. Rialul iranian s-a devalorizat apoi în mod istoric faţă de dolar.

Ehud Barak susţine că familia Assad mai are doar câteva săptămâni de stat la putere - în Siria. Oare de unde ştie aşa de sigur? S-o fi consultat şi cu "prietenii" turci? Că altfel, domnia sa nu poate spune clar dacă Israelul deţine sau nu arme din acelea de care cică ar vrea şi iranienii să aibă...

Niciun comentariu: