joi, 21 octombrie 2010

August-octombrie 2010

Deoarece nu am scris demult, voi face o trecere în revistă a celor întâmplate în această perioadă şi care, din punctul meu de vedere, merită atenţie:

11 august - poliţia britanică a trebuit să renunţe la un proiect de lege care (ca în "1984" al lui Orwell) cerea cetăţenilor să denunţe autorităţilor persoanele care se poartă "ciudat", care stau în casă cu draperiile trase sau care plătesc cu bani peşin ("cash").

În altă ordine de idei:

- Dan Diaconescu îi dă înainte cu partidul său, sperând să scape de puşcărie;

- ţiganii ne fac iarăşi probleme în Franţa;

- Băsescu (Shimon Perez, preşedintele Israelului, este venit în România) spune că România susţine poziţia israeliană pentru ca negocierile directe israeliano-palestiniene să se desfăşoare fără precondiţii şi că în caz de conflict cu Iranul, România se va comporta ca un membru NATO şi că, în plus, va susţine Israelul; uite aşa te legi la cap fără să te doară, Să înţeleg că scutul antirachetă va asigura protecţia bazelor SUA din Dobrogea şi a trupelor americane aflate în drum spre Iran? Băsescu trebuie să se hotărască: ori o face pe Ceauşescu, negociatorul între israelieni şi palestinieni, ori este aliat al Israelului. Cu fundul în două luntri nu merge. Viitoarea amplasare a scutului antirachetă şi exerciţiile armatei israeliene (deconspirate de accidentul de elicopter) în Carpaţi deja au pus destul gaz pe foc, în ceea ce priveşte relaţiile României cu Teheranul;

10 august - a apărut un nou virus foarte rezistent la antibiotice, adus din Asia de sud-est (cică primul caz semnalat a fost în 2009, la un suedez, venit din India); normal, dacă nu a mers cu gripa porcină...

- experţii ruşi consideră războiul în Orient "inevitabil", dar susţin că, deocamdată, Israelului îi va fi greu să atace Iranul, după asaltul forţelor speciale israeliene asupra "Flotilei Libertăţii" (convoi umanitar cu destinaţia fâşia Gaza), în Mediterana, în acest an. Eu cred că acţiunea a fost în mod deliberat planificată de iranieni, în colaborare cu aliaţii lor, tocmai pentru a preveni un atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene. Scenariul trebuie să fie acelaşi ca în ianuarie 2009 (cu aceeaşi miză), când provocările palestiniene au determinat reacţia militară (disproporţionată, de altfel) a Israelului asupra fâşiei Gaza - şi măcar dacă mergeau până la capăt şi eliminau "Hamas", reinstaurând acolo autoritatea lui Abbas şi a "Fatah", dar nici asta nu au făcut - ceea ce a împiedicat (au fost aceleaşi proteste la adresa Israelului, la nivel mondial, ca şi acum, cu "Flotila Libertăţii") atacarea de către Israel a regimului iranian.

1 august - la 10 ani de la interzicerea minelor antipersonal, după lungi dezbateri, a intrat în vigoare tratatul care interzice producerea, stocarea, utilizarea şi comercializarea armelor cu fragmentare, stabilindu-se termene clare pentru distrugerea stocurilor existente; între statele care nu au semnat (oare de ce nu mă mir): SUA, Israel, Rusia.

3 comentarii:

Vaticanul si Inchizitia Mileniului III spunea...

Aparitie editoriala: www.insidevatican.blogspot.com

deep strasz spunea...

Virușii sunt entități la limita dintre biologic și inorganic. Antibiotic nu e demn spus. Antiviral e specific.

Mihail Albisteanu spunea...

Da, antivirale.