duminică, 23 mai 2010

Televizarea neruşinării

Îmi este greu să mai cred că nu există, pe undeva, o "politică editorială" comună a televiziunilor din România, şi nu numai. Anumite subiecte "corecte politic" sunt prezentate în mod deşănţat, în timp ce alte subiecte sunt ocultate de-a dreptul. Desigur, parada gay de ieri, ca şi marşul "Noii Drepte" au fost reflectate corespunzător de televiziunile de ştiri; nu însă şi "Marşul pentru familie" organizat vineri de FOR. Tot felul de ştiri aberante sunt, de altfel, abordate cu extremă condescendenţă şi pe un ton glumeţ de prezentatoarele decerebrate ale posturilor de ştiri. Astăzi, una dintre ele, foarte veselă, relata despre iniţiativa unei firme de prezervative din Rotterdam, de a reprezenta pe ambalaj imaginea papei, cu un contur fără faţă. Cu siguranţă vom afla despre preoţi pedofili catolici, despre preoţi români ortodocşi homosexuali, despre prima femeie preot din Italia (din ordinul "Vechii Catolici"), dar aproape niciodată despre vreo acţiune de binefacere a unor înalţi prelaţi sau a unor foruri bisericeşti. Astfel de lucruri nu interesează. Pare mai interesant, în schimb, că Portugalia catolică a legalizat căsătoriile homosexuale (de altfel, în ultima vreme, atacurile asupra papalităţii, mimate sau nu, sunt tot mai dese, venind atât din parte unor oameni de ştiinţă anglo-saxoni atei, cât şi din partea unui membru al Foreign Office). Dacă un senator - PDL, Iulian Orban, are curajul să arate public faptul că parada gay şi pretenţiile comunităţii respective reprezintă un pericol pentru copiii naţiunii române, desigur, presa este de părere că el "o dă în homofobie" şi este imediat apostrofat de tot felul de apărători de doi bani ai corectitudinii politice, precum Renate Weber, Remus Cernea, sau chiar de colegul său de partid, Cristian Preda (oare frustrarea este elementul lor comun?).

http://www.realitatea.net/urban-o-da-in-homofobie--homosexualii--pedofilii--zoofilii-si-necrofilii-vor-sa-ne-corupa-copiii_714241.html

Desigur, o ştire că, pe 1 mai, în Manhattan (NY) ar fi fost dejucat un atentat cu bombă, a făcut înconjurul lumii, justificând înţesarea zonei cu camere de supraveghere (aici presa are state vechi de serviciu, căci demult ne intoxică cu aşa-zisa ameninţare teroristă).

http://www.evz.ro/detalii/stiri/new-york-ridica-numarul-camerelor-de-supraveghere-894040.html

De fapt, ne ameninţă mai mult ca oricând generalizarea prostiei. Doar două exemple. Mai întâi, "strălucita" idee a ministrului egalităţii din Spania, care vrea să interzică în şcoli lectura unor poveşti ca "Albă ca Zăpada", "Cenuşăreasa", sau "Frumoasa din pădurea adormită", pe motiv de "sexism".

http://www.adevarul.ro/international/europa/povesti-copii-sexism_0_242375934.html

Al doilea priveşte o prezentatoare de la "Realitatea TV". Când a erupt vulcanul islandez, într-o ediţie specială de sâmbătă seara, unul dintre invitaţi, C. Bălăceanu Stolnici, a amintit de erupţia vulcanului Vezuviu, care a acoperit cu cenuşă două oraşe ale antichităţii. Imediat, viţica în cauză, grăbită să-şi demonstreze (in)cultura, le-a numit: "Sodoma şi Gomora". Nu ştiu cum a fost la Pompei şi Herculane, dar dacă mi-aş închipui Sodoma şi Gomora cu televiziune şi guvern, desigur, că nu puteau avea decât astfel de miniştri şi de prezentatoare tv.Un comentariu:

Marius spunea...

www.marius-matei.blogspot.com