duminică, 28 februarie 2010

Boc cel mic

Nu despre stat este vorba, ci despre cap. Obsedat de reducerea cheltuielilor, omul comasează tot ceea ce poate. Agenţii, institute, şcoli rurale. La Brad, circa 200 de părinţi, elevi şi cadre didactice au protestat împotriva comasării şcolilor, care se face fără nici o logică. Acum a intrat în vigoare comasarea (decisă la sfârşitul lunii noiembrie 2009) Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului cu Institutul pentru Memoria Exilului Românesc. Cei doi directori (Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu), membri PNL, au fost înlăturaţi din funcţii şi înlocuiţi cu Vladimir Tismăneanu, secondat de Ioan Stanomir. Conform celor spuse de Dinu Zamfirescu, institutul condus de el, înfiinţat de Adrian Năstase în 2003, ar fi singurul de acest fel din fostele ţări comuniste ale Europei de Est şi singura instituţie publică aflată sub patronajul regelui Mihai. Desfiinţarea sa reprezintă într-adevăr o ofensă la adresa regelui. De asemenea, consider că fostul director are dreptate când spune că cele două institute aveau obiecte de activitate diferite, deci comasarea este stupidă.

Avem de a face, în mod clar, cu demiteri pe criterii politice, pe care le-au aplicat cu mult succes şi liberalii lui Tăriceanu (pot certifica oricând un astfel de caz, la nivel local). Dar unde sunt promisiunile din campaniile electorale din 2008 şi 2009, domnilor Boc şi Băsescu? Procedaţi exact la fel ca liberalii şi PSD-ştii, punând în practică acţiuni de tipul acelora pe care le condamnaţi public la aceia.

Mai rău încă, la conducerea institutului nou "comasat" a fost numit Vladimir Tismăneanu, fiu de comunist şi el însuşi apărător al sistemului în anii tinereţii sale. Nu a fost suficientă ruşinea că acest om a fost pus în fruntea comisiei prezidenţiale pentru condamnarea comunismului (celebrul raport Tismăneanu); acum, acest "fost" comunist are neruşinarea să vrea să conducă cercetarea asupra crimelor sistemului pe care el şi părintele său l-au susţinut. Domnia sa a fost comunist, apoi nu a mai fost, este extrem de mobil în concepţii şi atitudini, deprindere veche, la care nu a renunţat, căci mai ieri dădea un comunicat în care afirma răspicat că el nu are intenţia de a lua locul lui Marius Oprea.

Dacă cei ucişi de comunism ar învia, probabil că şi-ar dori să adoarmă la loc.

Un comentariu:

Mihail Albisteanu spunea...

Pentru Anonim

Acest blog nu permite comentarii anonime, nu stiu cum a trecut comentariul dvs. Daca sunteti barbat si nu altceva, trimiteti va rog din nou comentariul, cu numele dvs real si vi-l voi publica imediat si voi si raspunde la el. "Anonimii" nu ma intereseaza.