sâmbătă, 9 mai 2009

LUNA MAI LA ROMÂNI

Este plină de sărbători, mai ales în prima sa parte - şi nu mă refer aici la cele din calendarul ortodox. Începe în forţă cu 1 mai, Ziua internaţională a muncii, zi comunisto-masonică, care se sărbătoreşte, la români, "tradiţional", prin picnicuri cu mici şi bere la iarbă verde. Un întreg circ. Urmează 2 mai - ziua tineretului, prilej pentru televiziuni de a se da în stambă cu preocuparea lor pentru tineri, limitată la ceva mai puţin de 24 de ore. Sărim peste 8 mai, ziua P.C.(d)R. - excepţie fac doar câţiva nostalgici destul de agramaţi şi ne trântim cu toată forţa în ziua de 9 mai. Ce întâlnim aici? În general dezinformare. În primul rând am sărbători cică Ziua Europei. Bună găselniţă ca să vorbeşti despre nimic. Apoi mai sărbătorim 9 mai 1877 - proclamarea independenţei de stat a României. Şi asta pentru că atunci a ţinut Mihail Kogălniceanu un discurs în Cameră pe această temă.

Toată lumea ar trebui să ştie că proclamarea oficială a independenţei a avut loc pe 10 mai 1877. Dar, atât până în 1989, cât şi după aceea, în timpul regimului lui Ghinion Iliescu, nu a fost convenabil să se pomenească nici o dată care ar fi amintit de ideea monarhică. Dacă spuneai despre 10 mai, nu te gândeai doar la 1877, ci şi la 1866 - sosirea prinţului Carol de Hohenzollern în România, dar şi la anul 1881 - proclamarea Regatului României, şi în general la faptul că ziua de 10 mai a fost Ziua naţională a României din 1866 şi până în 1947, anul alungării din ţară a regelui Mihai de către comunişti.

Mai sărbătorim apoi (din fericire nu cu atât fast cum o fac comuniştii din Republica Moldova) ziua de 9 mai 1945 - victoria împotriva fascismului. În primul rând, nouă, românilor, victoria asta nu ne-a adus altceva decât 45 de ani de comunism şi pierderi teritoriale. În al doilea rând, dacă tot sărbătorim, am putea s-o facem pe 8 mai, ca toată Europa occidentală şi nu pe 9 mai, după ora Moscovei.

Mai nou, devenită aproape "tradiţională", în luna mai sărbătorim săptămâna "Gayfest" - anul acesta o nouă ediţie, între 18 şi 24 mai. Deci, în loc să avem în vedere ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai) şi mai apoi Înălţarea/Ziua Eroilor (28 mai), noi trebuie să ne ocupăm de pederaşti şi de cererile lor neobrăzate.

Niciun comentariu: