luni, 27 aprilie 2009

"Modele" de Paşti

Am lăsat să treacă Sfintele Sărbători, pentru a semnala două aspecte, care îi privesc pe unii dintre cei care trec drept modele de urmat în societatea românească.

În primul rând vreau să observ că smintirea din Biserică, promovată de păstori - lupi bărboşi, înveşmântaţi în haine de miel, continuă. Nu au fost suficiente săptămânile de rugăciune ecumenică care au fost organizate în ultimii ani pe plaiuri moldovene, nici ocrotirea acordată de Sinod ierarhilor "eretici" - Mitropolitul Corneanu şi episcopul Sofronie, acum, aflu din Capitală, că prin biserici, de Paşti, bieţii oameni au rămas cu gura căscată la noul Prohod (deja, de ceva vreme fusese "simplificat", prin locurile esenţiale, prin eliminarea unor versete), care nu mai seamănă neam cu ceea ce ştiau ei. Ca oamenii să nu o ia razna, li s-au dat cărticele, cu noua variantă.

În al doilea rând, vreau să atrag atenţia asupra faptului că România nu are nevoie nici de capete cu limbi veninoase şi nici de pajuri care au orbul găinilor. Ultimile 2 emisiuni "Cap şi pajură" te fac să te întrebi dacă nu cumva cei doi protagonişti nu reprezintă de fapt feţele unei aceleeaşi monede, calpe, căci banii lui SOV, care probabil le intră în buzunare, par să fie daţi şi pentru denigrarea cu bună ştiinţă a ortodoxiei. Acum 2 săptămâni, CTP-ul şi-a dat cu părerea că această ţară, cu biserica sa ortodoxă, nu a dat nici sfinţi, nici martiri. Am stat un timp, ezitând - dădea CTP-ul dovadă de crasă ignoranţă, sau de lipsă de bun simţ? Nelămurirea mi s-a spulberat acum 3 zile, când pajura şi-a reiterat ideile, fiind acompaniat de capul înfierbântat al domnului Hurezeanu. După părerea pajurii, biserica ortodoxă din România nu a făcut nimic pentru civilizarea acestui neam, pentru cultura şi mai ales pentru valorile morale ale acestuia, "nu a oferit modele morale, martiri şi sfinţi autentici". La rândul său, Hurezeanu vorbea despre "genomul ortodox-ceauşist", cei doi lăudând în schimb protestantismul.

Faptul că te-ai născut în comunism nu poate constitui o scuză pentru tâmpenie, nici o explicaţie rezonabilă pentru nesimţire. Oare nu a auzit domnul Popescu despre martirii din temniţele comuniste? În bagajul de cunoştinţe al domniei sale, unde zburdă în voie extratereştri şi civilizaţii inventate, nu şi-au găsit loc şi informaţiile despre sutele de preoţi ortodocşi şi miile de mireni, schingiuiţi şi ucişi, pe care doar nepăsarea criminală şi interesele oculte ale unora dintre ierarhii ortodocşi de astăzi îi opresc de la binemeritata înscriere în rândurile sfinţilor? Sau domnia sa răspunde, prin această inducere în eroare a românilor mai puţin cunoscători, la clinchetul vesel al bucăţilor de metal, cu capul şi pajura?

Niciun comentariu: