joi, 30 aprilie 2009

Americanii au mintea scurtă?

Aşa pare să creadă noua administraţie de la Casa Albă. Rar mi-a fost dat să aud lucruri mai penibile decât cele de acum 2 zile din partea unui preşedinte de stat, în speţă, Obama. Cu o zi înainte, 2 avioane militare însoţeau o aeronavă prezidenţială într-un survol la joasă înălţime deasupra New York-ului, băgând în sperieţi populaţia traumatizată de atentatele din 11 septembrie 2001. Motivul? Cică avioanele fotografiau zonele atacate acum 8 ani. Aţi auzit ceva mai stupid? Au trimis o aeronavă prezidenţială şi două avioane militare pentru asta? Probabil că imaginea unei mari aeronave civile flancată de alte două avioane militare nu putea decât să amintească de Turnurile Gemene. Şi eu cred că asta s-a şi urmărit - readucerea în atenţie a momentului şi mai ales a fricii, acea frică care te face să uiţi de criza economocă, de banii daţi rechinilor financiari şi imobiliari, de falimente şi mai ales de legislaţia zis "antiteroristă", care răpeşte practic orice libertate omului de rând şi desfiinţează în fapt democraţia americană.

Primarul Michael Bloomberg a făcut-o pe supăratul, că adică n-a fost anunţat şi că nu ar fi fost de acord să autorizeze acţiunea, iar preşedintele s-a jurat că a aflat laolaltă cu tot poporul şi a prezentat populaţiei scuzele Casei Albe.

Acuma, să zicem că poate că Obama chiar nu a ştiut, că el, sărmanul, pare mai preocupat de căţei şi de roşiile nevestei, dar Bloomberg, bătrâna vulpe...

Niciun comentariu: