miercuri, 5 noiembrie 2008

Să spunem "La revedere" vechii Americi

"Schimbarea a venit" a proclamat Obama după victoria asupra contracandidatului său republican. Într-adevăr, America nu va mai fi la fel; practic, vechea Americă a murit, odată cu supremaţia albilor - mitul W.A.S.P. este spulberat. Rămâne de văzut cât de bună va fi această schimbare, purtată pe braţe de zeci de milioane de alegători entuziaşti - să ne amintim de victoria din 1996 a lui Emil Constantinescu şi de crunta dezamăgire care i-a succedat. Deocandată însă, toată lumea este fericită - inclusiv bursele lumii, care au închis, în SUA şi în toată Asia, în urcare, inclusiv palestinienii, care, "de bucurie", au şi tras o salvă de vreo 20 de rachete asupra sudului Israelului. "Victoria democraţiei" urlă comentatorii - "iată ce înseamnă o ţară cu adevărat democratică - să pleci de la sclavia negrilor în secolul al XIX-lea şi să ajungi ca la început de secol XXI, un afro-american să ocupe fotoliul de la Casa Albă!" (de fapt un mulatru, dar ce mai contează, doar soţia lui este o fiică deplină a comunităţii sale).

Eu n-aş fi aşa sigur că lucrurile astea "s-au întâmplat". Ani de zile stânga americană ne-a pregătit prin democraţii de la Hollywood pentru un astfel de moment - să ne amintim doar că am fost bombardaţi cu zeci de producţii cinematografice, în care SUA aveau în fruntea lor un afro-american. De asemenea, presiunea constantă şi de cele mai multe ori agresivă a adepţilor (plătiţi bine, cum altfel?) "corectitudinii politice" şi-a făcut în cele din urmă efectul asupra tinerilor americani. America de altădată, cea conservatoare, zace la pământ - căci nu este vorba doar de alegerea unui (semi)afro-american la Casa Albă, ci şi de programul acestuia, pe care, dacă am exagera doar puţin, l-am putea cataloga drept "comunist". Şi mă refer nu doar la aspectele economice ale programului de campanie al lui Obama, nu doar la asistenţa medicală şi la învăţământul gratuit (la schimb cu ... muncă patriotică!), ci şi la susţinerea avortului şi a căsătoriilor homosexuale, dar mai ales a controlului armelor de foc.

"Cineva", de sus, a dat semnal că direcţia Americii se schimbă. Criza economică a fost menită să arate americanilor că s-a terminat cu liberalismul zburdalnic şi că de acum înainte statul (care, nu-i aşa, i-a salvat pe capitaliştii lacomi şi incompetenţi de la dezastru) se va implica puternic în economie (că în viaţa privată deja se amestecă, prin "Patriotic Act", aplicat de administraţia Bush). Să observăm că Obama a câştigat campania pe baza discursului despre politica internă. Sigur, a contat şi faptul că a spus că retrage trupele din Irak. Dar asta se poate rezolva - imediat se va întâmpla ceva în Orient (deja zboară racheţele) şi tot americanul de rând va fi convins că trupele trebuie să rămână, ba poate chiar să fie suplimentate. Obama va fi o păpuşă în mâinile abile ale manipulatorilor şi finanţatorilor săi şi va executa docil ce i se cere, sau va avea soarta lui JFK, cel care crezuse probabil gogoriţa aceea cu preşedintele american care ar fi cel mai important om de pe Glob.

Dar pentru a se putea ajunge aici trebuia să se scape de vechea Americă, conservatoare, trufaşă şi îmbătrânită în concepţiile-i perimate, conform cărora W.A.S.P.-ul trebuie să conducă lumea. Acea Americă a întreprins o jalnică manevră de răspuns - încercând să îndrepte campania electorală spre aşa-zisele ameninţări externe - prin provocarea unei false crize în Caucaz, cu ajutorul pionului inconştient Saakaşvili; acelei Americi i se pregăteşte însă ştreangul: mai întâi i s-au lovit finanţele (prin criză), iar acum trufia (prin înfrângerea lui McCain). Atunci când cetăţenii americani vor pierde şi dreptul de a deţine arme de foc (şi media este plină de relatări despre atacuri armate), vor pierde şi libertatea.

Un comentariu:

rightwing wacko spunea...

AMERICA INCEPE SA SE TREZEASCA , UN VAL DE FURIE RAZBATE DIN BLOGURILE CONSERVATOARE , PATIENCE , FRIENDS ...