vineri, 17 octombrie 2008

Criză, criză

Asta auzim permanent. A crescut preţul la petrol (până în iulie), a crescut şi creşte încă preţul aurului, acum scade preţul petrolului (este jumătate cât în iulie) dar s-au dus la vale bursele şi băncile de investiţii. E mai rău decât în 1987, dar nu aşa de rău ca în 1929 - cel puţin încă nu sunt serii de sinucideri în SUA (doar cazuri izolate). Dar ca şi în 1929, sunt unii care câştigă din această criză - desigur, în State. Nu şi în Rusia, care este acum pusă în imposibilitatea economico - financiară de a declanşa o eventuală nouă operaţiune militară, asemeni celei din august din Georgia.

Ei, dar criza financiară reprezintă şi o bună ocazie să naţionalizezi şi să controlezi - şi iată cum se doreşte a se demostra eşecul pieţei libere şi necesitatea intervenţiei statului în economie, a naţionalizării ("etatizare"este mai corect spus). Poate vom începe iarăşi cu planuri cincinale, spre comunism în zbor? Nu-i nimic, noi am privatizat deja totul, inclusiv viitorul generaţiei tinere, în folosul "băieţilor deştepţi" (nişte borfaşi ordinari, care în timpuri normale şi într-o societate asemenea ar atârna de nişte crăci), fie ei băştinaşi sau de aiurea. Căutând o soluţie la criză, liderii de stat şi de guvern ai UE s-au reunit la Bruxelles. Înainte de a se îndrepta spre capitala Belgiei, preşedintele Băsescu a ţinut să precizeze public (probabil în urma unor discuţii cu guvernatorul B.N.R.) că România se opune ferm ideii de a se crea un organism de control al sistemului bancar de pe continent. La întoarcere însă, preşedintele ne-a informat că liderii europeni au decis să înfiinţeze totuşi un organism de supraveghere a sistemului financiar, în special a agenţiilor de rating (care de altfel supraveghează indicatorii economiilor naţionale - deci "supravegherea supravegherii"). Iaca - tot a fost bună criza la ceva.

Eh, eu aş vrea să supravegheze mai bine Comisia Europeană modul în care guvernul nostru ne lasă fără resurse energetice, cum "Bechtel" nu mai termină autostrada, cum se fură banii din investiţiile făcute în învăţământ (cu miliarde cheltuite pentru a se construi un simplu grup sanitar)...

Se pare că Pronia nu ne va scuti de vremuri "interesante". Unii au fost însă destul de "norocoşi" să le evite: numai ce a obţinut un scor bunişor la alegerile legislative anticipate şi Jorg Haider s-a şi asigurat de un bilet dus pentru lumea cealaltă. De, dacă şi omul lasă aşa uşor frânele maşinii (pe mâinile altora...)

Niciun comentariu: