luni, 29 septembrie 2008

Găluşca sfătoasă

Eliberarea ostaticilor răpiţi în Egipt a dat ocazia, pe lângă discuţiile pe temă, şi la exprimarea a diverse alte păreri, mai mult sau mai puţin legate de subiectul în cauză. Între cei care şi-au dat cu presupusul la posturile de ştiri a fost şi Adrian Severin. Acesta a găsit momentul să spună că, trăind într-o lume globalizată, cu probleme globale (cum este şi terorismul - cu referire directă la răpirea celor 19), soluţiile trebuie să fie, evident, globale, iar acest lucru nu mai poate fi realizat doar de autorităţile statelor naţionale, fiind deci nevoie de o guvernare globală. "Avem nevoie de o guvernare globală", aşa a declarat astăzi, la amiază, la "Antena 3", funcţionarul european.

Nu, domnule Severin, noi, cetăţenii obişnuiţi nu avem nevoie de nici un fel de guvernare globală. Înţelegem însă că dvs. aveţi o misiune de îndeplinit. Până a ne spune de ce lucruri avem sau nu nevoie, până a ne spune ceea ce avem sau nu voie să facem, poate ne explicaţi mai în amănunt care a fost activitatea dvs. înainte de 1989, cum de aţi ajuns ministru de externe şi cum se face că, indiferent de modificările politice de la Bucureşti, aţi avut întotdeauna un locuşor călduţ în cadrul instituţiilor europene.

Cât despre statele-naţionale - formaţiunile naţionaliste nu par să fie defel pe cale de dispariţie în Europa. După Polonia, Cehia, Slovacia, Italia, acum partidele considerate de extremă dreaptă revin în forţă în Austria. Unul dintre acestea este condus de Jorg Haider, cel care, ajuns în coaliţia de guvernare în anul 2000, ca lider al Partidului Libertăţii, a determinat crearea unui "cordon sanitar" al celorlalte state membre ale UE împotriva Austriei, acţiune care a avut până la urmă ca rezultat plecarea lui Haider de la putere. În 2002, o acţiune de acelaşi tip, purtată însă în interiorul Franţei, l-a pus la respect pe Jean-Marie Le Pen, cel care, asemeni lui Vadim în 2000, ajunsese în finala prezidenţială.

Dar ceea ce se putea face destul de lejer într-o Uniune Europeană de 15 state, mai uşor de controlat, va fi probabil mult mai greu de realizat în una cu 27 de membri, mai ales că unele dintre statele central şi est-europene care au aderat în 2004 şi 2007 "au adus" cu ele astfel de formaţiuni, câteva dintre acestea având reprezentare parlamentară.

Niciun comentariu: