vineri, 8 februarie 2008

... şi adevărul vă va băga la puşcărie

Cine crede că "1984"-ul lui Orwell este doar ficţiune, poate că şi-a schimbat părerea dacă a auzit ştirile externe de azi. "Liderul extremei drepte" (aşa cum întotdeauna este categorisit de o presă obedientă) franceze, Jean-Marie Le Pen (de fapt veteran al războiului din Indochina, cu nimic mai prejos decât John Mc Caine - candidat republican la preşedinţia SUA şi veteran al războiului din Vietnam) a fost condamnat la 3 luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 10.000 de euro, pentru că a îndrăznit să spună cu voce tare un adevăr, care poate fi confirmat de orice parizian care a supravieţuit celui de-al doilea război mondial, ca şi de orice istoric de bună credinţă. "Nefiind ceva deosebit de inuman" - aşa a caracterizat Le Pen regimul ocupaţiei germane din Franţa, dintre 1940 şi 1944. Nici măcar nu a spus întregul adevăr. Se ştie că Parisul a rămas un oraş cosmopolit şi deschis, vesel chiar în acei ani de război. Dar cei care au interesul să deformeze istoria nu uită nici un amănunt. În opinia lor, tot ce avea legătură cu germanii era rău - minciuna asta ridicolă, care poate fi considerată mai mult o curiozitate, acoperă, desigur, minciuni mai grave. Căci apostolii înşelătoriei îşi iau toate măsurile de siguranţă - cearceaful nu trebuie ridicat de la nici un colţ, pentru că întregul adevăr de dedesubt ar putea irumpe spre lumină.

2 comentarii:

romeo cirjan spunea...

Sa fie un reflex al frustarii unei mari natiuni care refuza inca realitatea colaborationismului din timpul celui de-al doilea razboi mondial?

Mihail Albisteanu spunea...

Draga Romeo,

In primul rand ma bucur sa aud in sfarsit de tine. Iti raspund aici, sperand sa imi indici o modalitate de contact.

In al doilea rand, probabil ca ai dreptate, dar asta doar daca eliminam conotatia negativa care se da indeobste acestui termen...