miercuri, 12 decembrie 2007

Obsesii

Acum ale domnului Ion Cristoiu, care se visează istoric. Nu-i mai ajunge titulatura de mare jurnalist, nici apelativul "maestre" cu care îl gratulează invitaţii (cam toţi permanenţi ai) lui Mihai Gâdea (care se lăuda aseară, "subtil", că a realizat 1000 de emisiuni - sunt curios cine îl va angaja dacă pleacă vreodată de la Voiculescu). Aseară, dar şi acum două seri (poate şi cu alte ocazii, dar emisiunea este prea obositoare pentru ca să o urmăresc permanent) - însă am auzit asta şi cu ceva timp în urmă - dl. Cristoiu a făcut apel la istorie; ba chiar (acum două seri) îl apostrofa pe Gâdea: să-l lase să explice, că doar el este "istoricul" din emisiune (dacă glumeşte, o face cam des şi într-un mod cam ciudat). De, tre' să ţină cineva locul lui Vadim, când acesta nu este pe sticlă - slavă Domnului însă că măcar Ion Cristoiu nu citează de prin manualele de liceu, cum l-am auzit nu o dată pe celălalt, ci are totuşi lecturi la activ. Dar de aici şi până la a te numi "istoric" este cale lungă. Toată lumea crede că se pricepe la politică, fotbal şi la ... istorie. Dacă nu mă înşel, dl. Cristoiu a terminat Filosofia, dar nu se declară filosof (deşi este unul, sui generis). Aşa că, după unele preocupări de zoologie pe la "Evenimentul Zilei" (era ceva cu o găină şi cu nişte pui vii), a trecut la istorie. Dl. Cristoiu ar trebui să ştie că istoria este o ştiinţă, care are un obiect de studiu şi metode specifice de cercetare. Ca să devii "istoric" trebuie să treci totuşi printr-o facultate de profil, lucrurile nefăcându-se chiar aşa, după ureche. Şi dacă ai terminat Istoria, nu înseamnă că eşti şi istoric, ci doar un absolvent - asemenea, cum spuneam, dacă ai absolvit Filosofia nu înseamnă că devii automat filosof. Nu-mi amintesc ca dl. Cristoiu să fi fost recunoscut ca atare de către comunitatea istoricilor, nici măcar la nivel de judeţ.
Cealaltă obsesie a lui Ion Cristoiu rămâne Traian Băsescu - şi nu este nici o emisiune lăsată de la dumnezeu - Voiculescu ca Traian Băsescu să nu fie catalogat în cele mai neelegante moduri la Antenele 2 şi 3, de echipa de comando formată din domnii Cristoiu, Ciutacu, Gâdea, Stan, Ciuvică, seara încheindu-se de multe ori cu remarcile mai "fine" (vizând acelaşi subiect) ale lui Mircea Badea. La o ediţie recentă a emisiunii lui Liviu Mihaiu de pe TVR 1 ("Între bine şi rău"), având drept temă patriotismul, un SMS al unui telespectator îmi arăta că nu sunt singurul care gândeşte astfel - "Vorbiţi şi despre Băsescu, că altfel adoarme domnul Cristoiu", spunea telespectatorul.

Şi alţii au obsesii - se visează preşedinţi. Doi cred că s-au liniştit, pentru că după toate urletele, nu au luat nici 5% la alegerile europene. Altul, care a gustat din prăjitură, plânge acum pe la televiziuni că, fiind învins de unii, nu a reuşit să o înghită pe toată.

Niciun comentariu: